Ciasto makowe

Dziś mnie naszło na ciasto „bezgrzeszne”. Po Świętach i pandemicznym bezruchu zrobiło się mnie więcej, więc trzeba się powysilać i wymyślać przepisy bez glutenu i z ograniczoną ilością cukru. To ciasto jest takie właśnie – składa się z maku, jajek, masła i bakalii. Jest bardzo smaczne, wilgotne i lekkie.

No to startujemy:

Potrzebne produkty:

25 dkg maku

200 g masła

2 szklanki mleka migdałowego

6 jajek

100 g cukru trzcinowego albo ksylitolu

cukier waniliowy

100 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

A oto przepis:

25 dkg suchego maku zalewamy 2 szklankami mleka migdałowego i gotujemy ok. 30 min, potem mielimy (może być też Termomix),

Siekamy 100 g orzechów włoskich, moczymy 100 g rodzynek.

Oddzielamy białka od żółtek.

Miękkie masło (200 g) ucieramy z cukrem trzcinowym (ok. 100 g) na gładką masę; potem dodajemy po jednym żółtku (6 sztuk) i ucieramy dalej;

Jak masa się połączy, dodajemy po łyżce maku miksując na mniejszych obrotach;

W ten sposób tworzymy podstawową masę ciasta. Dalej lecimy już wg Pięciu Przemian:

O – do masy dodajemy łyżkę mielonego kardamonu, łyżeczkę cynamonu

Sn – szczyptę soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

K – sok z cytryny – 2-3 łyżki

G – orzechy włoskie posiekane, szczyptę kurkumy

Sł – rodzynki i 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej; ubitą pianę z 6ciu jajek

Mieszamy delikatnie i wlewamy do tortownicy o średnicy 25 cm. Tortownicę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy masłem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 min.

Smacznego 🙂

No Comments

    Leave a Reply