Ta sałatka to moje ostatnie odkrycie. Jest prosta do zrobienia i finezyjna w smaku. Niezastąpiona na kolacją tak lekką, że można ją sobie zafundować nawet jak kolacji nie jadamy 🙂
Porcja na dwie osoby to – 4 papryki i jeden bakłażan.
Paprykę i bakłażana wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż skórka na papryce zacznie się robić czarna (ok. 20 min w temperaturze 200 stopni).
Gorące warzywa wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Z wystudzonych ściągamy skórkę.
Sł – rozrywamy palcami paprykę na kawałki, bakłażana można rozdrobnić widelcem bo jest bardzo miękki
O – posypujemy pieprzem, dodajemy pół pokrojonej drobno czerwonej cebuli
Sn – solimy
K – wlewamy łyżeczkę octu jabłkowego, wrzucamy kilka przekrojonych pomidorków koktailowych albo pokrojonego w kostkę pomidora
G – szczyptę kurkumy
Sł – dolewamy nieco oleju (słonecznikowego albo ryżowego), ja dolewam jeszcze odrobinę oleju truflowego (ok. 1 łyżeczki)
O – jeszcze odrobinę pieprzu
Sn – na wierzch sałatki wysypuję nieco pokruszonej fety
No i jest – aksamitna, delikatna i aromatyczna.
Smacznego 🙂
No Comments