Ryż z warzywami

To jest danie z cyklu „resztek w kredensie”. I jednocześnie smaczne jak mało co. Jeśli macie w domu włoszczyznę i ryż, macie szansę na wybitny wręcz obiad. Nie wierzycie? Spróbujcie 🙂

Potrawka z włoszczyzny:

Sł – kroimy dużą cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię, po chwili dorzucamy dużą marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, i tak samo przygotowaną pietruszkę

O – pół selera utartego na tarce, białą część pora pokrojoną w półplasterki, świeżo tłuczony pieprz, 2 ząbki zmiażdżonego czosnku

Sn – łyżeczkę soli

K – garść pokrojonych drobno ogonków od natki pietruszki

G – szczyptę kurkumy i szczyptę tymianku (najlepiej świeżego)

dusimy ok 10 minut pod przykryciem, nie podlewajcie warzyw wodą – mają mieć intensywny smak własny; jeśli trzeba dodajcie jeszcze trochę oleju i ustawcie mały płomień w kuchence;

Sł – dalej dodajemy czubatą łyżkę masła

O – jeszcze trochę pieprzu (teraz już próbujcie, żeby dopasować ilość przypraw), łyżeczkę utartego imbiru

Sn – sos sojowy

K – łyżkę octu jabłkowego bio, garść natki pietruszki

G – odrobinę kurkumy

Jeśli jest potrzeba, zróbcie jeszcze jeden obieg, żeby podkręcić smak.

Warzywa łączymy z ugotowanym ryżem w proporcji 1:1.

Smacznego 🙂

No Comments

    Leave a Reply