Krem z dyni hokkaido

Ta zupa to must have kuchennej jesieni. Technicznie jest prosta, ale trzeba z nią potańczyć i dosmakować, bo inaczej upodabnia się do dziecięcego gerberka. A jak złapiemy odpowiedni feeling to wychodzi nam aksmanitny, aromatyczny i niecodzienny smak 🙂 Taki krem dyniowy uspokaja i usposabia pozytywnie na długo.

G – 1,5 l wrzątku, kurkuma

Sł – pokrojona w grubą kostkę dynia hokkaido (wody ma być równo z dynią), można też dodać pokrojoną cukinię,

O – łyżeczka pieprzu

Sn – łyżeczka soli

K – łyżeczka bazylii

gotujemy ok 10 minut i dodajemy:

G – szczyptę tymianku

Sł – olej (ryżowy albo słonecznikowy)

O – 2 ząbki czosnku zmiażdżonego (można 3 jeśli lubicie czosnkowy posmak), łyżeczka curry

Sn – troszkę soli

K – łyżka soku z cytryny

gotujemy jeszcze kilka minut, aż dynia będzie miękka, blendujemy na krem i doprawiamy dalej:

G – odrobinę kurkumy

Sł – 1/4 kostki masła, 100 ml śmietany 18 %

O – tutaj już musicie próbować i zdecydować czego zupa potrzebuje, może być jeszcze curry, pieprz, imbir

Sn – dosalamy do smaku

K – sok z cytryny

G – na koniec odrobina kurkumy dla serca 🙂

Jeśli potrzeba jeszcze doprawić, jeśli krem nie jest jeszcze „WOW”, zróbcie jeszcze jeden obieg, próbujcie i decydujcie czego zupie potrzeba.

Powodzenia 🙂

No Comments

    Leave a Reply