Kaszka śniadaniowa

Czas już na przepis na moje ulubione śniadanie – kasza jaglana, owoce, bakalie, płatki owsiane – wszystko to tworzy aksamitną, odżywczą pulpę. Przygotowanie zajmuje ok 10 minut a efekt jest cudowny 😊

G – na start potrzebujemy ok 400 ml wrzątku, wsypujemy do niego szczyptę kurkumy

Sł – 3 łyżki kaszy jaglanej

Gotujemy kilka minut i dodajemy:

O – starty imbir (ok. 1 cm korzenia)

Sn – szczyptę soli

K – starte jabłko i kilka kropli cytryny

G – jeszcze odrobinę kurkumy albo kilka orzechów włoskich

Sł – pokrojony banan i bakalie – (tutaj jest absolutna dowolność – zależy od tego, co akurat mamy w kuchni i od pory roku oczywiście, bo fajnie smakują świeże śliwki albo brzoskwinie na przykład), łyżka masła lub oleju (najlepiej smakowego – z dyni albo sezamowego)

O – płatki owsiane – 1-2 łyżki dla dogęszczenia kaszki

Zdejmujemy garnek z gazu i pozostawiamy pod przykryciem ok 5 minut.

No Comments

    Leave a Reply