Czas już na przepis na moje ulubione śniadanie – kasza jaglana, owoce, bakalie, płatki owsiane – wszystko to tworzy aksamitną, odżywczą pulpę. Przygotowanie zajmuje ok 10 minut a efekt jest cudowny 😊
G – na start potrzebujemy ok 400 ml wrzątku, wsypujemy do niego szczyptę kurkumy
Sł – 3 łyżki kaszy jaglanej
Gotujemy kilka minut i dodajemy:
O – starty imbir (ok. 1 cm korzenia)
Sn – szczyptę soli
K – starte jabłko i kilka kropli cytryny
G – jeszcze odrobinę kurkumy albo kilka orzechów włoskich
Sł – pokrojony banan i bakalie – (tutaj jest absolutna dowolność – zależy od tego, co akurat mamy w kuchni i od pory roku oczywiście, bo fajnie smakują świeże śliwki albo brzoskwinie na przykład), łyżka masła lub oleju (najlepiej smakowego – z dyni albo sezamowego)
O – płatki owsiane – 1-2 łyżki dla dogęszczenia kaszki
Zdejmujemy garnek z gazu i pozostawiamy pod przykryciem ok 5 minut.
No Comments