Tajemnicza prostota

smak truskawki ma w sobie

tajemniczą prostotę

rozgryzam ją po prostu

bez żadnych dodatków

bo po co ulepszać dobre

truskawki to cud jakiś

robi się po nich

rześko i lekko

jakby się człowiek na

letnią mżawkę wystawił

albo na powietrze po deszczu

w upalny dzień

a smak truskawki

kryje tajemnicę

nawet nie wiem jak go opisać

po prostu ją rozgryzam

albo pomidor

duży, nierówny

w pomidorowym kolorze

(podobno najbardziej seksualnym)

i jeszcze nazywa się Gargamel

dlaczego?

tajemnica

ale ta nazwa do niego pasuje

jest opasły i nierówny

a jak się go rozgryzie

w ustach pojawia się smak

składający się z tysiąca podsmaków

jak fraktal

wciąż powtarzająca się nieskończoność

a ogórek małosolny?

czy doceniamy geniusz tego, kto go wymyślił?

a może wymyślili go ludzie w różnych miejscach

w tym samym czasie

w jednym momencie rozgryźli niedojrzałego ogórka

i zachwycili się nim

jak gryzę ogórka małosolnego

to niewiele się liczy

oprócz tego ugryzienia

to jakbym odgryzała przyjemność prostej tajemnicy

tak samo jest z gryzieniem truskawki

albo pomidora

o nazwie Gargamel

Świat jest tak bogaty

w pomysły

że aż się w głowie kręci

No Comments

    Leave a Reply