Czipsy z pokrzywy

Dla mnie to numer jeden wiosennego menu. Wiosną lubię zapiekać w cieście naleśnikowym wszystko co świeże i pachnie, ale pokrzywa ma w sobie to coś 🙂

Żeby chipsy były piękne trzeba zerwać dorodną pokrzywę i oberwać z niej liście razem z ogonkami (ogonki potrzebne są do przytrzymania liścia przy maczaniu go w cieście).

Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe:

K – kilka łyżek mąki pszennej razowej

G – szczypta kurkumy

Sł – jajko

O – szczypta imbiru

Sn – szczypta soli, trochę zimnej wody (ciasto powinno być lejące i lekkie, żeby było widać kontury liścia po usmażeniu)

Rozgrzewamy olej na patelni, zanurzamy liście pokrzywy w cieście, wyjmujemy delikatnie i wkładamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor. Czipsy powinny być chrupiące.

Pycha…

No Comments

    Leave a Reply