Dla mnie to numer jeden wiosennego menu. Wiosną lubię zapiekać w cieście naleśnikowym wszystko co świeże i pachnie, ale pokrzywa ma w sobie to coś 🙂
Żeby chipsy były piękne trzeba zerwać dorodną pokrzywę i oberwać z niej liście razem z ogonkami (ogonki potrzebne są do przytrzymania liścia przy maczaniu go w cieście).
Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe:
K – kilka łyżek mąki pszennej razowej
G – szczypta kurkumy
Sł – jajko
O – szczypta imbiru
Sn – szczypta soli, trochę zimnej wody (ciasto powinno być lejące i lekkie, żeby było widać kontury liścia po usmażeniu)
Rozgrzewamy olej na patelni, zanurzamy liście pokrzywy w cieście, wyjmujemy delikatnie i wkładamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor. Czipsy powinny być chrupiące.
Pycha…
No Comments