Zupa krem z ziemniaków rozgrzewa śledzionę, jest świetna w rozpędzaniu wewnętrznego zimna. I do tego naprawdę smaczna.
Jeśli chcecie się przekonać to zapraszam:
W dużym, dość płaskim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy:
Sł – pokrojone w plastry: 2 cebule, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1,5 kg ziemniaków
O – pokrojonego pora i selera, łyżkę rozmarynu, pieprz
Sn – sól
K – bazylię
G – kurkumę i tymianek
przykrywamy i dusimy ok. 10 minut często mieszając, żeby się nie przypaliły warzywa.
G – wlewamy wrzącą wodę w takiej ilości, żeby przykryła warzywa
O – wciskamy 2 ząbki czosnku
Sn – sól, bulion wegetariański
przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut.
Jak warzywa będą miękkie:
K – dodajemy przynajmniej 2 łyżki soku z cytryny
G – kurkumę
Sł – masło
O – szczyptę pieprzu
Sn – połowę opakowania sera fety
Zupę miksujemy na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i łyżkę masła, wciskamy ząbek czosnku i pokrojony w kostkę chleb orkiszowy.
Zupę wlewamy na talerz, posypujemy grzankami i siekanym, świeżym tymiankiem.
No Comments