Ziołowy krem z ziemniaków

Zupa krem z ziemniaków rozgrzewa śledzionę, jest świetna w rozpędzaniu wewnętrznego zimna. I do tego naprawdę smaczna.

Jeśli chcecie się przekonać to zapraszam:


W dużym, dość płaskim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy:

Sł – pokrojone w plastry: 2 cebule, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1,5 kg ziemniaków

O – pokrojonego pora i selera, łyżkę rozmarynu, pieprz

Sn – sól

K – bazylię

G – kurkumę i tymianek

przykrywamy i dusimy ok. 10 minut często mieszając, żeby się nie przypaliły warzywa.

G – wlewamy wrzącą wodę w takiej ilości, żeby przykryła warzywa

O – wciskamy 2 ząbki czosnku

Sn – sól, bulion wegetariański

przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut.


Jak warzywa będą miękkie:

K – dodajemy przynajmniej 2 łyżki soku z cytryny

G – kurkumę

Sł – masło

O – szczyptę pieprzu

Sn – połowę opakowania sera fety

Zupę miksujemy na gładką masę.


Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i łyżkę masła, wciskamy ząbek czosnku i pokrojony w kostkę chleb orkiszowy.


Zupę wlewamy na talerz, posypujemy grzankami i siekanym, świeżym tymiankiem.

No Comments

    Leave a Reply