Po prostu – tarta cebulowa

Czasy jakie są – wiadomo. Kilka dni temu skończyły mi się warzywa, tylko cebula została i ziemniaki. Więc tartę upiekłam, pierwszy raz cebulową. No i bez glutenu oczywiście, staram się gluten wyeliminować, choć czasem się łamię i potem pokutuję, wzdętym brzuchem na przykład.

Warzyw nakupowałam u mojej pani Janeczki na rynku w Tuszynie więc mogę już w kuchnię bardziej wykwintną iść, ale przepis kryzysowy powstał i został. Dobre to jest i łatwe w przygotowaniu. Takie do delektowania się, choć prostacka cebula jest w roli głównej 🙂

CIASTO:

G – szklanka mąki gryczanej

Sł – 1 jajko, 1 żółtko, 1/2 paczki zimnego masła

O – 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Sn – sól (ja dałam płaską łyżeczkę)

K – szczypta estragonu (może być bazylia)

Składniki łączymy, zagniatamy kulkę ciasta i wkładamy na 1/2 godziny do lodówki.

FARSZ:

6 cebul kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, kiedy się zeszkli dodajemy:

O – pieprz

Sn – sól

K – estragon

G – tymianek

Ilość przypraw według uznania – cebula ma być aromatyczna ale trzeba uważać, żeby przyprawy nie zdominowały smaku samej cebuli.

Cebulę dusimy aż będzie miękka ale się całkiem nie rozpadnie.

SOS:

K – 100 ml jogurtu naturalnego, łyżeczka estragonu

G – szczypta kurkumy

Sł – 2 jajka, 100 ml śmietany 30 %

O – pieprz

Sn – sól, 50 g pokruszonej greckiej fety

Wszystkie składniki mieszamy (albo miksujemy na gładką masę).

Wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy w formie do tarty, nakładamy cebulę i polewamy sosem.

Pieczemy 30 min w 180 stopniach.

Smacznego:)

2 komentarze

  • Lidia Wolan
    8 września 2020 at 18:45

    Co oznacza wagowo, pol paczki masla,prosze podac.Dziekuje.

    Reply
    • ewa
      1 października 2020 at 12:06

      pół paczki masła to 100 gram 🙂

      Reply

Pozostaw odpowiedź Lidia Wolan Cancel Reply