Makaron gryczany

Jako że u mnie ostatnio bez glutenu, to się nowe horyzonty pojawiają w kuchni. Oto jeden z nich – makaron gryczany, ortodoksyjnie zdrowy i zaskakująco smaczny. Makaron wygląda trochę jak z tektury, szczególnie jak zrobicie go z mąki z pełnego przemiału ale nie przejmujcie się wyglądem. Smak i właściwości są ważne. Poza tym, jak zrobicie do niego sos to nabierze koloru 😉

Porcja dla 2 osób:

G – 200 g mąki gryczanej

Sł – 2 jajka, 2 łyżki oleju ryżowego

O – spora szczypta pieprzu

Sn – łyżeczka płaska soli

K – szczypta estragonu

Jeśli chcecie więcej ciasta to na każde 100 g mąki bierzemy jedno jajko i łyżkę oleju.

Dla wytrwałych pojawia się tu opcja ręcznego wyrabiania ciasta. Ja mam Termomix więc w minutę ciasto jest gotowe.

A jaki to będzie makaron jeśli chodzi o kształt to już od waszej wyobraźni zależy.

Ja sobie zrobiłam wstęgi, które potem czułam pod zębami i mogłam się delektować.

No Comments

    Leave a Reply