Jako że u mnie ostatnio bez glutenu, to się nowe horyzonty pojawiają w kuchni. Oto jeden z nich – makaron gryczany, ortodoksyjnie zdrowy i zaskakująco smaczny. Makaron wygląda trochę jak z tektury, szczególnie jak zrobicie go z mąki z pełnego przemiału ale nie przejmujcie się wyglądem. Smak i właściwości są ważne. Poza tym, jak zrobicie do niego sos to nabierze koloru 😉
Porcja dla 2 osób:
G – 200 g mąki gryczanej
Sł – 2 jajka, 2 łyżki oleju ryżowego
O – spora szczypta pieprzu
Sn – łyżeczka płaska soli
K – szczypta estragonu
Jeśli chcecie więcej ciasta to na każde 100 g mąki bierzemy jedno jajko i łyżkę oleju.
Dla wytrwałych pojawia się tu opcja ręcznego wyrabiania ciasta. Ja mam Termomix więc w minutę ciasto jest gotowe.
A jaki to będzie makaron jeśli chodzi o kształt to już od waszej wyobraźni zależy.
Ja sobie zrobiłam wstęgi, które potem czułam pod zębami i mogłam się delektować.
No Comments