Sałatka z pieczonej papryki i bakłażana

Ta sałatka to moje ostatnie odkrycie. Jest prosta do zrobienia i finezyjna w smaku. Niezastąpiona na kolacją tak lekką, że można ją sobie zafundować nawet jak kolacji nie jadamy 🙂

Porcja na dwie osoby to – 4 papryki i jeden bakłażan.

Paprykę i bakłażana wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż skórka na papryce zacznie się robić czarna (ok. 20 min w temperaturze 200 stopni).

Gorące warzywa wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Z wystudzonych ściągamy skórkę.

Sł – rozrywamy palcami paprykę na kawałki, bakłażana można rozdrobnić widelcem bo jest bardzo miękki

O – posypujemy pieprzem, dodajemy pół pokrojonej drobno czerwonej cebuli

Sn – solimy

K – wlewamy łyżeczkę octu jabłkowego, wrzucamy kilka przekrojonych pomidorków koktailowych albo pokrojonego w kostkę pomidora

G – szczyptę kurkumy

Sł – dolewamy nieco oleju (słonecznikowego albo ryżowego), ja dolewam jeszcze odrobinę oleju truflowego (ok. 1 łyżeczki)

O – jeszcze odrobinę pieprzu

Sn – na wierzch sałatki wysypuję nieco pokruszonej fety

No i jest – aksamitna, delikatna i aromatyczna.

Smacznego 🙂

No Comments

    Leave a Reply