Pierogi z kapustą

Moje pierogi smakują nieco inaczej niż te tradycyjne, są zrobione z orkiszu i mąki gryczanej, kapusta jest kwaśna i ostra, okrasa pachnie estragonem i tymiankiem. O dziwo, moja rodzina bardzo je lubi. A ja je wprost uwielbiam. Robię je też dosyć często, nie tylko w Wigilię.


CIASTO NA PIEROGI

K – 280 gram mąki orkiszowej

G – 280 gram mąki gryczanej

Sł – jedno jajko, 2 łyżki oleju ryżowego albo słonecznikowego

O – płaska łyżeczka świeżo tłuczonego pieprzu

Sn – łyżeczka soli, 250 ml letniej wody

Ciasto zagniatamy i odkładamy na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Ja mam szczęście w postaci Termomixu, który zagniata ciasto za mnie 🙂

Z tej ilości mąki powstaje ok. 40 pierogów.


KAPUSTA Z GRZYBAMI DO PIEROGÓW

Sł – na patelnię wrzucamy 2 pokrojone cebule, chwilę dusimy i dodajemy olej ryżowy

O – pieprz

Sn – sól

K – bazylię

G – tymianek

Dusimy kilka minut i wrzucamy pokrojoną kapustę kiszoną, mieszamy i podlewamy niewielką ilością wody. Do 40 pierogów potrzebujemy 1 kg kapusty, ale zawsze robię więcej bo jest smaczna.

Sł – wlewamy trochę oleju ryżowego

O – ziele angielskie i listek laurowy

Sn – sos sojowy

Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, po czym dodajemy:

K – szczyptę estragonu

G – tymianek

Sł – grzyby suszone (wcześniej podgotowane i pokrojone), im więcej grzybów tym lepsza kapusta ale co najmniej 20 dkg.

Dusimy do miękkości kapusty i dopieszczamy:

O – pieprzem

Sn – solą

K – sokiem z cytryny

G – kurkumą

Sł – masłem

O – na koniec pieprz, żeby miała kopa 😊

Z tą kapustą trzeba podjąć współpracę, czyli próbować po wrzuceniu każdego elementu. Szczególnie pod koniec gotowania. W ten sposób dopasujecie jej smak do swojego podniebienia 🙂


OKRASA DO PIEROGÓW

Sł – pokrojona drobno cebula, wrzucamy na patelnię, chwilę dusimy na sucho i dolewamy olej rzepakowy

O – pieprz

Sn – sól

K – estragon

G – tymianek

Podlewamy odrobiną wrzątku i dusimy do miękkości

Sł – na koniec dodajemy jeszcze masło

No Comments

    Leave a Reply