Moje pierogi smakują nieco inaczej niż te tradycyjne, są zrobione z orkiszu i mąki gryczanej, kapusta jest kwaśna i ostra, okrasa pachnie estragonem i tymiankiem. O dziwo, moja rodzina bardzo je lubi. A ja je wprost uwielbiam. Robię je też dosyć często, nie tylko w Wigilię.
CIASTO NA PIEROGI
K – 280 gram mąki orkiszowej
G – 280 gram mąki gryczanej
Sł – jedno jajko, 2 łyżki oleju ryżowego albo słonecznikowego
O – płaska łyżeczka świeżo tłuczonego pieprzu
Sn – łyżeczka soli, 250 ml letniej wody
Ciasto zagniatamy i odkładamy na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Ja mam szczęście w postaci Termomixu, który zagniata ciasto za mnie 🙂
Z tej ilości mąki powstaje ok. 40 pierogów.
KAPUSTA Z GRZYBAMI DO PIEROGÓW
Sł – na patelnię wrzucamy 2 pokrojone cebule, chwilę dusimy i dodajemy olej ryżowy
O – pieprz
Sn – sól
K – bazylię
G – tymianek
Dusimy kilka minut i wrzucamy pokrojoną kapustę kiszoną, mieszamy i podlewamy niewielką ilością wody. Do 40 pierogów potrzebujemy 1 kg kapusty, ale zawsze robię więcej bo jest smaczna.
Sł – wlewamy trochę oleju ryżowego
O – ziele angielskie i listek laurowy
Sn – sos sojowy
Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, po czym dodajemy:
K – szczyptę estragonu
G – tymianek
Sł – grzyby suszone (wcześniej podgotowane i pokrojone), im więcej grzybów tym lepsza kapusta ale co najmniej 20 dkg.
Dusimy do miękkości kapusty i dopieszczamy:
O – pieprzem
Sn – solą
K – sokiem z cytryny
G – kurkumą
Sł – masłem
O – na koniec pieprz, żeby miała kopa 😊
Z tą kapustą trzeba podjąć współpracę, czyli próbować po wrzuceniu każdego elementu. Szczególnie pod koniec gotowania. W ten sposób dopasujecie jej smak do swojego podniebienia 🙂
OKRASA DO PIEROGÓW
Sł – pokrojona drobno cebula, wrzucamy na patelnię, chwilę dusimy na sucho i dolewamy olej rzepakowy
O – pieprz
Sn – sól
K – estragon
G – tymianek
Podlewamy odrobiną wrzątku i dusimy do miękkości
Sł – na koniec dodajemy jeszcze masło
No Comments