Wytrawne ciasto bez glutenu

Ten eksperyment zaliczam do udanych więc się nim dzielę.

Od kilku tygodni zrezygnowałam z glutenu i cukru więc teraz będę się z Wami dzieliła przepisami w nowym nurcie mojego menu.

Zawsze wolałam śledzia od ciasta więc nie ubolewam nad odstawieniem cukru – używam trochę syropu z agawy albo syropu klonowego do kawy.

Lubię ciasta wytrawne, z dużą ilością przypraw, oliwkami, kozią fetą. To ciasto właśnie takie jest. Zamiast mąki orkiszowej, której używałam zwykle, użyłam mąki gryczanej i amarantusowej. Spróbujcie 🙂

G – 180 g mąki gryczanej

Sł – 60 g mąki z amarantusa

O – łyżeczka świeżo tłuczonego, czarnego pieprzu

Sn – 1/2 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Suche składniki mieszamy dokładnie (można też przesiać przez sito) i dodajemy:

K – 250 ml białego wina albo 50 ml octu jabłkowego i 200 ml letniej wody

G – szczyptę kurkumy

Sł – 150 ml oliwy

O – łyżeczkę rozmarynu

miksujemy delikatnie do połączenia się składników i utworzenia gładkiej masy, a potem dodajemy:

Sn – 100 g twardego koziego sera albo dobrej fety, garść pokrojonych oliwek, można też dodać ok 50 g startego parmezanu

Mieszamy wszystko delikatnie i wlewamy do formy keksowej. Na wierzchu układamy pokrojone oliwki

Pieczmy ok. 45-50 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdźcie patykiem czy się ciasto nie przylepia, wtedy jest już ok.

Można też zrobić w ten sposób muffinki. Wtedy pieczmy krócej, ok. 20 min.

Smacznego 🙂

No Comments

    Leave a Reply