Kotlety z soczewicy

Lubię te kotlety, smakują jak mielone, są niezawodne w sytuacji kiedy przychodzą do nas mięsożercy. A przy okazji robi się je dość szybko. Obtoczone sezamem, smażą się pachnąco a potem sprawiają niezwykłą przyjemność przy jedzeniu 🙂

Sł – najpierw trzeba ugotować czerwoną soczewicę, czyli – pół opakowania soczewicy zalewamy wrzątkiem (wody o ok 2 cm więcej w garnku niż soczewicy)

O – pieprz, curry

Sn – łyżeczka soli

K – bazylia

G – kurkuma

Sł – troszkę oleju ryżowego albo słonecznikowego

Soczewica czerwona gotuje się około kwadransa, po tym czasie tworzy zwartą masę, właściwie gotową na kotlety.

Do masy dodajemy:

Sł – jajko, 1/2 łyżeczki kminku

O – zmiażdżony czosnek, pieprz i curry

Sn – troszkę soli (próbujcie masę żeby wiedzieć ile)

K – sok z cytryny (ok. 2 łyżek)

G – tymianek

Sł – 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (masa ma być zwarta i dobrze się lepić)

Kotlety obtaczamy w mące ziemniaczanej z dodatkiem sezamu. Ja jeszcze podsypuję do panierki nieco bulionu warzywnego w proszku (w sklepach ze zdrową żywnością). Taka panierka smakuje jak czipsy 🙂

Smacznego.

No Comments

    Leave a Reply