Kulki bakaliowe to przysmak ogólnie doceniany. Kulki robi się łatwo – dzieci uwielbiają je robić i lepić własnoręcznie 🙂
Ta wersja kulek ma wyraźną nutę chilli i pomarańczy, ale można bukiet smakowy komponować dowolnie, np. cynamon-imbir, kardamon-cytryna itp.
Jeśli je rozgnieciemy dłonią i upieczemy w piekarniku otrzymamy czekoladowe ciasteczka.
O – paczka płatków owsianych błyskawicznych, ½ łyżeczki kardamonu, 1/2
łyżeczki chilli (ilości można zwiększyć)
Sn – szczypta soli
K – starta skórka ze świeżej pomarańczy i sok z całej pomarańczy
G – 3 łyżki kakao – zdecydowanie polecam Wam surowe kakao – do kulek pasuje bajecznie, ok. ½ szklanki wrzątku
Sł – ½ szklanki cukru trzcinowego (może być dobry miód albo syrop z agawy na przykład) roztopiona kostka masła
Wszystko to mieszamy (najlepiej ręką – dzieci to lubią najbardziej 🙂 i jak przestygnie lepimy kulki dowolnej wielkości. Kulki obtaczamy we wiórkach kokosowych.
Jeśli jeszcze je zapieczemy kilkanaście minut w piekarniku będą naprawdę super!
Jeśli chcemy zjeść kulki w formie ciasteczek – pieczemy je około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
No Comments