Kulki bakaliowe

Kulki bakaliowe to przysmak ogólnie doceniany. Kulki robi się łatwo – dzieci uwielbiają je robić i lepić własnoręcznie 🙂

Ta wersja kulek ma wyraźną nutę chilli i pomarańczy, ale można bukiet smakowy komponować dowolnie, np. cynamon-imbir, kardamon-cytryna itp.

Jeśli je rozgnieciemy dłonią i upieczemy w piekarniku otrzymamy czekoladowe ciasteczka.

O – paczka płatków owsianych błyskawicznych, ½ łyżeczki kardamonu, 1/2

łyżeczki chilli (ilości można zwiększyć)

Sn – szczypta soli

K – starta skórka ze świeżej pomarańczy i sok z całej pomarańczy

G – 3 łyżki kakao – zdecydowanie polecam Wam surowe kakao – do kulek pasuje bajecznie, ok. ½ szklanki wrzątku

Sł – ½ szklanki cukru trzcinowego (może być dobry miód albo syrop z agawy na przykład) roztopiona kostka masła

Wszystko to mieszamy (najlepiej ręką – dzieci to lubią najbardziej 🙂 i jak przestygnie lepimy kulki dowolnej wielkości. Kulki obtaczamy we wiórkach kokosowych.

Jeśli jeszcze je zapieczemy kilkanaście minut w piekarniku będą naprawdę super!

Jeśli chcemy zjeść kulki w formie ciasteczek – pieczemy je około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

No Comments

    Leave a Reply