Fasola z pomidorami

Pod koniec sierpnia na rynkach pojawia się świeża, tegoroczna fasola. Jeszcze nie wyschnięta więc można ją gotować bez wcześniejszego namaczania. Ma delikatny, słodki smak. Bardzo polecam:)

Przepis:

Sł – fasolę (ok. 0,5 kg) zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości bez dodawania soli ani żadnych przypraw; kiedy będzie miękka (ugotowana fasola ma być lekko zanurzona w wodzie, w której się gotowała, najlepiej w proporcji 2 części fasoli 1 część wody) dodajemy do niej:

Sł – łyżeczkę kopru włoskiego, łyżeczkę kminku

O – łyżeczkę zmiażdżonych ziaren kolendry

Sn – łyżeczkę soli

K – świeży estragon i cząber

chwilę gotujemy i dodajemy dalej:

K – 4-5 pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych;

ja mam patent na błyskawiczny przecier pomidorowy – obieram pomidory ze skórki i ucieram bezpośrednio do garnka na tarce o grubych oczkach

G – szczyptę kurkumy

Sł – 2 łyżki masła

O – 2 zmiażdżone ząbki czosnku

Sn – jeszcze trochę soli

K – garść świeżych ziół i łyżeczkę octu jabłkowego

gotujemy dosłownie 2-3 minuty i odstawiamy z gazu.

Smacznego 🙂

No Comments

    Leave a Reply