Bezglutenowe naleśniki z owocami

Dziś takie śniadanie u nas – naleśniki kukurydziano-jaglane, mascarpone i sos z żurawiny leśnej (zbiera ją moja sąsiadka ze wsi – unikat). Sos owocowy może być oczywiście dowolny – wystarczy tylko podsmażyć owoce z cukrem trzcinowym i już. Najlepiej smakuje sos z malin, wiśni, jagód albo truskawek.

No to startujemy:

Sł – 2 jajka, 1,5 szklanki mleka roślinnego roztrzepujemy na gładką masę i dodajemy szklankę mąki kukurydzianej i szklankę mąki jaglanej, rozrabiamy na gładko i:

O – łyżeczkę imbiru

Sn – 1/2 łyżeczki soli

K – kilka kropel cytryny

G – szczypta kurkumy, ja dodałam jeszcze 1/2 szklanki syropu z czarnego bzu – przepis na ten syrop podałam wcześniej;

Jeśli masa jest za rzadka to dosypujemy trochę mąki.

Smażymy cienkie naleśniki, wychodzą lekkie i chrupiące.

Gorący naleśnik smarujemy łyżką mascarpone, polewamy sosem owocowym, składamy na pół i się delektujemy.

Smacznego:)

No Comments

    Leave a Reply