Dziś takie śniadanie u nas – naleśniki kukurydziano-jaglane, mascarpone i sos z żurawiny leśnej (zbiera ją moja sąsiadka ze wsi – unikat). Sos owocowy może być oczywiście dowolny – wystarczy tylko podsmażyć owoce z cukrem trzcinowym i już. Najlepiej smakuje sos z malin, wiśni, jagód albo truskawek.
No to startujemy:
Sł – 2 jajka, 1,5 szklanki mleka roślinnego roztrzepujemy na gładką masę i dodajemy szklankę mąki kukurydzianej i szklankę mąki jaglanej, rozrabiamy na gładko i:
O – łyżeczkę imbiru
Sn – 1/2 łyżeczki soli
K – kilka kropel cytryny
G – szczypta kurkumy, ja dodałam jeszcze 1/2 szklanki syropu z czarnego bzu – przepis na ten syrop podałam wcześniej;
Jeśli masa jest za rzadka to dosypujemy trochę mąki.
Smażymy cienkie naleśniki, wychodzą lekkie i chrupiące.
Gorący naleśnik smarujemy łyżką mascarpone, polewamy sosem owocowym, składamy na pół i się delektujemy.
Smacznego:)
No Comments