Jest sierpień, czas na pomidory z pola. Sierpniowe pomidory mają smak nieporównywalny do niczego – słodkie, orzeźwiające, smakują słońcem i latem.
Uwielbiam je jeść z oliwą, mozzarellą i bazylią albo po prostu same.
Ale warto też zrobić z nich prosty sos:
K – 1 kg polnych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla i prażymy aż się rozpadną, po czym doprawiamy:
G – szczypta kurkumy
Sł – łyżka oliwy
O – łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku
Sn – co najmniej łyżeczka soli (pomidory muszą być dosolone – to wydobywa z nich jeszcze więcej aromatu)
K – garść świeżej bazylii i garść świeżego oregano (posiekane)
G – szczypta tymianku albo jeszcze odrobinę kurkumy
Sł – jeszcze troszkę oliwy albo łyżka masła
O – szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Chwilę podprażamy (ok 5 minut) i gotowe.
Do gorącego sosu wrzucamy kilka łyżek pokrojonej w kostkę greckiej fety.
Taki sos świetnie się nadaje do spaghetti ale można go podawać też z ryżem.
Smacznego 😊
No Comments