Według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny w momencie poczęcia rodzice przekazują nowo powstającemu człowiekowi genetycznie uwarunkowaną energię (Tsing-Czi). Jej ilość i jakość zależą od kondycji i zdrowia rodziców a także od ich wieku. W myśl zasad chińskiej medycyny dzieci poczęte przez rodziców w późniejszym wieku mają jej mniej niż potomstwo poczęte wcześniej. Natura nie przypadkowo wymyśliła, że dzieci robi się i rodzi w młodości.
W ten sposób otrzymujemy dziedzictwo dotyczące zarówno aspektów fizycznych jak i psychicznych i to właśnie w tym momencie stajemy się – „wypisz, wymaluj” jak tato albo mama.
Drugim rodzajem energii jest tzw. energia własna (Inan-Czi) otrzymywana z kosmosu w momencie przyjścia na świat. Jest to potencjał życiowy człowieka – rodzaj akumulatora naładowanego jeden raz w życiu. Umiejętne korzystanie z tego zasobu determinuje długość i jakość życia – wg TCM nie ma możliwości uzupełnienia go.
Obydwa źródła energetycznie – z chwili poczęcia i urodzenia – są magazynowane w nerkach. Nerki to jedyny narząd wg medycyny chińskiej, który nie ulega przegrzaniu – im więcej w nim energii tym lepiej dla nas.
Młodzi ludzie rzadko myślą o zasobach swoich organizmów – mają ich jeszcze dużo, a są przekonani, że ich moc nie ma końca. Niestety, według medycyny chińskiej, w okolicach czterdziestki zużywamy około 60-ciu % zapasów energetycznych..
Na szczęście mamy jeszcze inne możliwości, czyli tzw. energię pourodzeniową, która dzieli się na energię pobieraną z jedzenia i z oddychania. I tu dochodzimy do meritum. ZDROWE JEDZENIE I GŁĘBOKI ODDECH TO WARUNEK DŁUGIEGO I ZDROWEGO ŻYCIA. Tylko w ten sposób możemy wesprzeć nasz potencjał przedurodzeniowy, którego, jak już pisałam wcześniej, nie da się zmienić ani powiększyć.
Nawet jeśli mamy za sobą okres absolutnie niezdrowego trybu życia, nawet jeśli przeszliśmy wycieńczające choroby, możemy uzupełnić i wzbogacić energię życiową mądrze jedząc i świadomie, głęboko oddychając.
Zrównoważone energetycznie, lekkostrawne i wysokowartościowe jedzenie dostarcza nam energii niezbędnej do przemiany materii w energię i regeneracji organizmu. Głębokie oddychanie dostarcza świeżych zasobów siły życiowej i harmonizuje pracę organizmu. Każda forma ruchu pomaga w pogłębieniu oddechu.
Jesteśmy zbudowani z tego, co jemy. Pamiętając o zasadzie, że „dziś jesteśmy tym, co zjedliśmy wczoraj” nie zanieczyszczajmy się jedzeniem byle czego, nie faszerujmy się konserwantami, nie zakwaszajmy organizmu słodyczami. Wystarczy uświadomić sobie, że jakość i długość naszego życia zależy w dużej mierze od tego, czym się odżywiamy. Spróbujcie o tym pamiętać przy następnych zakupach.
No Comments