Kruche ciasto z truskawkami

Truskawki są niezawodnym sygnałem, że już lato. Nastał czas kompotu truskawkowego, koktaili truskawkowych, ciast z truskawkami. W mojej kuchni króluje aromat wczesnego, truskawkowego lata.

Dziś dzielę się z Wami niezawodnym przepisem na kruche ciasto z truskawkami:

K – szklanka mąki orkiszowej

G – szczypta kurkumy

Sł – szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki cukru trzcinowego, łyżka ekstraktu waniliowego (może być cukier waniliowy), 2 jajka i 3 żółtka, 20 dkg masła z lodówki (masło ucieram na tarce z grubymi oczkami)

O – szklanka mąki ryżowej, łyżeczka suchego imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu

Sn – 1/2 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto zagniatamy i wkładamy na ok. 1/2 godziny do lodówki

Jak ciasto się schłodzi, odrywamy 1/3 i odkładamy, resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy na blasze. Na wierzch kładziemy truskawki w całości, jedną przy drugiej. Dobrze, żeby truskawki były dorodne i dojrzałe.

Truskawki posypujemy lekko cukrem trzcinowym. Resztę ciasta rozwałkowujemy cienko i układamy na truskawkach. Jak ciasto się porwie, to układamy je w kawałkach.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy lekko cukrem pudrem (ja mielę cukier trzcinowy na puder).

Truskawki puszczają dużo soku więc poczekajcie aż ciasto lekko wystygnie, wtedy sok się skarmelizuje i można będzie ciasto wyjąć.

Do tego letnie słońce i kompot truskawkowy i jesteśmy w raju 🙂

No Comments

    Leave a Reply