Pizza z tuńczykiem

Domowa pizza to przyjemny temat. Jeśli mamy sprawdzony przepis na ciasto (ja mam i zaraz się z Wami nim podzielę:) to reszta jest już kwestią fantazji. Lubię komponować pizzę, budować smak i aromat, który potem roznosi się po całym domu drażniąc zmysły.

Ciasto na pizzę:

K – 150 g mąki orkiszowej

G – 100 g mąki gryczanej

Sł – 25 g oleju ryżowego albo słonecznikowego, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

O – 100 g mąki ryżowej, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sn – czubata łyżeczka soli, 180 g ciepłej wody

K – 20 g drożdży

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Ja używam Termomixa – jest niezastąpiony w wyrabianiu ciasta na pizzę i pierogi.

Ciasto rozwałkowujemy na duży placek i rozkładamy na blasze. Smarujemy lekko olejem i wkładamy na 10 minut do mocno rozgrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyjmujemy i nakładamy na ciasto:

K – przecier pomidorowy, 2 pokrojone w plastry pomidory

G – szczyptę tymianku

Sł – skrapiamy oliwą

O – posypujemy pieprzem, układamy cienkie plastry cebulki dymki

Sn – posypujemy solą, układamy kawałki tuńczyka w oleju (ja użyłam dwie puszki tuńczyka, na bogato 🙂

K – posypujemy bazylią (najlepiej świeżą)

G – dodajemy nieco kurkumy

Sł – odrobinę oliwy dla zachowania obiegu

O – pieprz

Sn – starty żółty ser, ok. 20 dkg

Na koniec posypujemy lekko oregano.

Wkładamy do piekarnika na następne 10 min i gotowe.

Piekarnik rozgrzewamy na początku do maksymalnej temperatury, przy drugim włożeniu pizzy obniżamy na 200 stopni.

Smacznego 🙂

No Comments

    Leave a Reply