Domowa pizza to przyjemny temat. Jeśli mamy sprawdzony przepis na ciasto (ja mam i zaraz się z Wami nim podzielę:) to reszta jest już kwestią fantazji. Lubię komponować pizzę, budować smak i aromat, który potem roznosi się po całym domu drażniąc zmysły.
Ciasto na pizzę:
K – 150 g mąki orkiszowej
G – 100 g mąki gryczanej
Sł – 25 g oleju ryżowego albo słonecznikowego, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
O – 100 g mąki ryżowej, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sn – czubata łyżeczka soli, 180 g ciepłej wody
K – 20 g drożdży
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Ja używam Termomixa – jest niezastąpiony w wyrabianiu ciasta na pizzę i pierogi.
Ciasto rozwałkowujemy na duży placek i rozkładamy na blasze. Smarujemy lekko olejem i wkładamy na 10 minut do mocno rozgrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyjmujemy i nakładamy na ciasto:
K – przecier pomidorowy, 2 pokrojone w plastry pomidory
G – szczyptę tymianku
Sł – skrapiamy oliwą
O – posypujemy pieprzem, układamy cienkie plastry cebulki dymki
Sn – posypujemy solą, układamy kawałki tuńczyka w oleju (ja użyłam dwie puszki tuńczyka, na bogato 🙂
K – posypujemy bazylią (najlepiej świeżą)
G – dodajemy nieco kurkumy
Sł – odrobinę oliwy dla zachowania obiegu
O – pieprz
Sn – starty żółty ser, ok. 20 dkg
Na koniec posypujemy lekko oregano.
Wkładamy do piekarnika na następne 10 min i gotowe.
Piekarnik rozgrzewamy na początku do maksymalnej temperatury, przy drugim włożeniu pizzy obniżamy na 200 stopni.
Smacznego 🙂
No Comments