Lubię ten czas wiosenny, w którym pojawiają się szparagi. Przez cały szparagowy sezon przewijają się przez moją kuchnię w różnych odsłonach. Oto jedna z nich – szparagi smażone na maśle z parmezanem, do tego lekka sałatka z roszponki. Lekko, wykwintnie i łatwo.
Sł – szparagi wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym masłem i odrobiną oleju ryżowego (przed wrzuceniem na patelnię odłamcie stwardniałe końcówki)
O – posypujemy szparagi szczyptą imbiru suszonego albo pieprzu
Sn – lekko solimy
K – dosypujemy szczyptę bazylii
G – i szczyptę kurkumy
smażymy ok. 10 min przewracając, żeby się równo usmażyły, a jak zmiękną ale będą jeszcze chrupkie – posypujemy startym parmezanem i odstawiamy z gazu.
W czasie smażenia szparagów robimy ekspresową sałatkę z roszponki:
K – opakowanie roszponki
G – posypujemy lekko kurkumą (odrobiną)
Sł – dodajemy kilka pokrojonych suszonych pomidorów i polewamy 2 łyżkami oleju z pomidorów
O – posypujemy szczyptą suszonego imbiru
Sn – lekko solimy
K – polewamy łyżeczką octu balsamicznego, dodajemy kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
Całość delikatnie mieszamy, układamy na talerzu i wykładamy na wierzch ciepłe szparagi.
To jest taka kolacja, którą można zjeść bez wyrzutów sumienia (bo leciutka). Daje jednak dużo przyjemności, bo bukiet smakowy jest bogaty 🙂
No Comments