Szparagi z parmezanem i roszponką

Lubię ten czas wiosenny, w którym pojawiają się szparagi. Przez cały szparagowy sezon przewijają się przez moją kuchnię w różnych odsłonach. Oto jedna z nich – szparagi smażone na maśle z parmezanem, do tego lekka sałatka z roszponki. Lekko, wykwintnie i łatwo.

Sł – szparagi wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym masłem i odrobiną oleju ryżowego (przed wrzuceniem na patelnię odłamcie stwardniałe końcówki)

O – posypujemy szparagi szczyptą imbiru suszonego albo pieprzu

Sn – lekko solimy

K – dosypujemy szczyptę bazylii

G – i szczyptę kurkumy

smażymy ok. 10 min przewracając, żeby się równo usmażyły, a jak zmiękną ale będą jeszcze chrupkie – posypujemy startym parmezanem i odstawiamy z gazu.

W czasie smażenia szparagów robimy ekspresową sałatkę z roszponki:

K – opakowanie roszponki

G – posypujemy lekko kurkumą (odrobiną)

Sł – dodajemy kilka pokrojonych suszonych pomidorów i polewamy 2 łyżkami oleju z pomidorów

O – posypujemy szczyptą suszonego imbiru

Sn – lekko solimy

K – polewamy łyżeczką octu balsamicznego, dodajemy kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych

Całość delikatnie mieszamy, układamy na talerzu i wykładamy na wierzch ciepłe szparagi.

To jest taka kolacja, którą można zjeść bez wyrzutów sumienia (bo leciutka). Daje jednak dużo przyjemności, bo bukiet smakowy jest bogaty 🙂

No Comments

    Leave a Reply