Zupa z białych warzyw

Już kwiecień, trzeba się zająć wiosennym klimatem w kuchni. Dziś zupa ze słodkiej kapusty, fenkułu i cykorii. Lekka, aromatyczna i aksamitna. Do tego pięknie stymuluje do pracy wątrobę i jelita.

G – 2 litry wody wlewamy do garna i gotujemy, kiedy się gotować zacznie, dosypujemy 1/2 łyżeczki kurkumy

Sł – pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę

O – pokrojony kawałek selera (1/4 główki) i białą część pora (też pokrojoną w plasterki

Sn – płaska łyżeczka soli

K – łyżeczka estragonu

gotujemy aż warzywa będą półmiękkie (ok. 15 min) i dodajemy:

G – pokrojoną w plastry cykorię (pół główki), płaską łyżeczkę kozieradki mielonej

Sł – pokrojonego fenkuła (też pół główki), pokrojone w kostkę 4 ziemniaki

O – pół główki kapusty słodkiej (drobno pokrojonej), 1/2 łyżeczki mielonego imbiru albo łyżeczkę świeżego startego na tarce

Sn – szczyptę soli

gotujemy następne 15 minut i dodajemy dalej:

K – łyżkę soku z cytryny

G – szczyptę kurkumy

Sł – 1/4 kostki masła

O – 2 ząbki zmiażdżonego czosnku

Sn – sos sojowy do smaku (pamiętajcie o próbowaniu)

K – posiekany koperek

G – szczyptę kurkumy

Sł – 100 ml śmietany 18% (śmietanę hartujemy w gorącej zupie zanim wlejemy do garnka)

Próbujemy i jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę pieprzu (O) i soli (Sn).

Dla wegan może być wersja bardziej light, czyli bez śmietany i na oleju rzepakowym na przykład.

No Comments

    Leave a Reply