Już kwiecień, trzeba się zająć wiosennym klimatem w kuchni. Dziś zupa ze słodkiej kapusty, fenkułu i cykorii. Lekka, aromatyczna i aksamitna. Do tego pięknie stymuluje do pracy wątrobę i jelita.
G – 2 litry wody wlewamy do garna i gotujemy, kiedy się gotować zacznie, dosypujemy 1/2 łyżeczki kurkumy
Sł – pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę
O – pokrojony kawałek selera (1/4 główki) i białą część pora (też pokrojoną w plasterki
Sn – płaska łyżeczka soli
K – łyżeczka estragonu
gotujemy aż warzywa będą półmiękkie (ok. 15 min) i dodajemy:
G – pokrojoną w plastry cykorię (pół główki), płaską łyżeczkę kozieradki mielonej
Sł – pokrojonego fenkuła (też pół główki), pokrojone w kostkę 4 ziemniaki
O – pół główki kapusty słodkiej (drobno pokrojonej), 1/2 łyżeczki mielonego imbiru albo łyżeczkę świeżego startego na tarce
Sn – szczyptę soli
gotujemy następne 15 minut i dodajemy dalej:
K – łyżkę soku z cytryny
G – szczyptę kurkumy
Sł – 1/4 kostki masła
O – 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
Sn – sos sojowy do smaku (pamiętajcie o próbowaniu)
K – posiekany koperek
G – szczyptę kurkumy
Sł – 100 ml śmietany 18% (śmietanę hartujemy w gorącej zupie zanim wlejemy do garnka)
Próbujemy i jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę pieprzu (O) i soli (Sn).
Dla wegan może być wersja bardziej light, czyli bez śmietany i na oleju rzepakowym na przykład.
No Comments